BIOGRAFIE


© foto: Yvonne van der Haar

Jeroen Gulikers begon op 9-jarige leeftijd met accordeonlessen bij accordeonvereniging AMIOH te Brummen, waar hij les kreeg van Inge Zieverink en Harriët Markus. Daarna studeerde hij accordeon aan het Arnhemse conservatorium bij Miny Dekkers, de eerste jaren in de vooropleiding, gevolgd door de reguliere opleiding. Tijdens zijn studie heeft hij deelgenomen aan het Erasmus studieproject, waaraan o.a. de conservatoria van Kopenhagen, Graz & Duisburg deelnamen. Hier nam hij deel aan masterclasses gegeven door o.a. Georg Schulz, Mie Miki, Geir Draugsvoll en James Crabb en de componisten uit de verschillende landen. Jeroen volgde tevens masterclasses bij onder andere Friedrich Lips, Vjatschelaw Semjonov en Yuri Shishkin.

Jeroen behaalde prijzen op diverse concoursen, waaronder een eerste prijs op de concoursen van de NOVAM (Nederlandse Organisatie Voor Accordeon en Mondharmonica), een tweede prijs op de International Tape-recording Competition te Wiesbaden, een eerste, tweede, Gaudeamus- en Donemusprijs op het Prinses Christina Concours en een derde prijs op het SJMN-concours (Stichting Jong Muziektalent Nederland).

Jeroen maakte een aantal jaren deel uit van muziektheatergroep Doloroso van Quirine Melssen, dat het programma 'La Donna Ideale', muziektheater 'met de zangkwaliteit uit de opera, het absurde en groteske uit de revue en vol met passie en hartstocht' bestaande uit voornamelijk eigen composities, presenteerde. Als duo met Quirine verzorgde hij ook enkele Italiaanse programma's in 2005. Met het Meriam de Korte ensemble speelde hij in 2010/2011 het programma 'Die Stadt im Wandel'.

Verder werkte hij o.a. met Henk Westbroek (Het Goede Doel) en Joost Belinfante (Doe Maar, C.C.C. Inc., Fay Lovsky), Samen met Joost verzorgde Jeroen de muziek voor de VPRO-documentaire ‘Zonder rabbinaal toezicht’ van Nettie Rosenfelt . De muziek uit deze documentaire werd nadien vertolkt bij de opening van de fototentoonstelling 'Jongens van Jan de Witt' door Jan Blokker in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Ook verzorgden Joost en Jeroen een optreden tijdens de Kleinkunstcaroussel 1999 in De Kleine Komedie.

Jeroen werkte mee aan een serie openluchtvoorstellingen 'Onder het Melkwoud' van Dylan Thomas in het openluchttheater te Velp. Verder maakte hij enkele jaren deel uit van accordeon ensemble InterAccemble. Ook werkte hij mee aan de voorstelling 'De Behang Conversaties' van Penelope Producties.

Daarnaast speelde Jeroen toetsen/accordeon in de coverband Let's Try, die heeft bestaan van eind 2000 tot zomer 2003. Deze band speelde vooral voor het eigen plezier en deed een paar optredens per jaar.

Verder was Jeroen in 2003/2004 accordeonnist/toetsenist/thereminist/backing vocalist in nederpopband AMeHOELA (voorheen Umupop). Het repertoire van AMeHOELA bestond uit Nederlandstalig eigen werk, met als uitgangspunt ska/reggae-pop. AMeHOELA speelde o.a. voorprogramma's van Henk Westbroek en Luie Hond en speelde op Bevrijdingsfestival Flevoland.

Jeroen dirigeerde bij Hollandia Showorkest uit Apeldoorn, Advendo uit Wilp, De Almelonia’s uit Almelo, KNA uit Epe en Accona uit Beekbergen. Momenteel is hij dirigent van accordeonverenigingen Amady uit Brummen, Aeolus uit Dieren en Forzando uit Amsterdam, waar hij ook verantwoordelijk is voor een deel van de arrangementen.

Jeroen heeft jarenlang gespeeld in ensemble D'Acht, opgericht in 1994, dat bestond uit professionele accordeonisten en vakstudenten, een ensemble dat een programma presenteerde om de veelzijdigheid van het instrument te laten horen. D'Acht speelde o.a. op het jaarlijkse Prinsengrachtenfestival te Amsterdam en tijdens het driejaarlijkse International World Music Festival te Innsbruck waar zij de eerste prijs in de wacht sleepten. D'Acht maakte twee CD's, in 1999 de CD 'GeD'Achten' waarop enkele speciaal voor D'Acht gecomponeerde werken te vinden zijn en in 2005 de CD 'Piazzolla Hoog D'Achtend' met daarop werken van Astor Piazzolla.

In 2008/2009 was Jeroen als accordeonist/toetsenist verbonden aan het orkest van de met vele prijzen bekroonde musical 'Ciske de Rat' van Joop van den Ende. Ook maakte Jeroen deel uit van het accordeon/strijkers-ensemble Stracc, dat o.a. een concerttour maakte in 2012 met als thema '13.0.0.0.0', het einde der tijden volgens de Maya's.

Jeroen was als slagwerker verbonden aan het Nederlands Symfonisch Accordeon Orkest, voorheen REL, dat hoge ogen gooide tijdens het driejaarlijkse International World Music Festival te Innsbruck in 2004, 2007, 2010, 2013 en 2016. Momenteel is hij eerste accordeonist bij dit orkest. Het NSAO organiseerde twee keer het REL Festival, een groot festival voor accordeonorkesten, en nam een CD op getiteld 'Lunapark'. Ook verzorgde het NSAO concerttours met organist Geerten Liefting en het Hollands Vocaal Ensemble en verleende in 2014 medewerking aan het concert 'Beatrix met hart en ziel' voor Prinses Beatrix in Ahoy.

Jeroen is jarenlang als jurylid verbonden geweest aan het VARA Kinderen Voor Kinderen Songfestival. Daarnaast is hij actief als componist en arrangeur. Zijn liedjes zijn uitgevoerd door o.a. Kinderen Voor Kinderen, Berget Lewis en Karin Bloemen. Veel van zijn liedjes schrijft en produceert hij onder de naam RJ Rootz, een samenwerkingsverband met Raymond ter Horst. RJ Rootz produceerde o.a. de single ‘Selfie’ van Channah en bracht in 2017 een album met kinderliedjes uit.

Voor de verschillende activiteiten die Jeroen door de jaren heeft ondernomen verwijs ik naar de afdeling 'activiteiten' op deze site.